Το Χρονικό της Φωκίωνος

Το Χρονικό της Φωκίωνος

Η Φωκίωνος Νέγρη είναι ονομαστός πεζόδρομος της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα της Κυψέλης. Υπήρξε ένας από τους πιο αριστοκρατικούς δρόμους των Αθηνών. Διαμορφώθηκε στη δεκαετία του 1930 πάνω στα ίχνη ενός παλαιού ρέματος, που άρχιζε από τα Τουρκοβούνια. Η Φωκίωνος Νέγρη πήρε το όνομά της από τον πρώην δήμαρχο Λαυρεωτικής, υπουργό Οικονομικών, Συγκοινωνίας και Εσωτερικών και πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, Φωκίωνα Νέγρη, αμέσως μετά την ίδρυση της το 1926.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930, η αστικοποίηση άρχισε να γίνεται αισθητή και στην “πράσινη λεωφόρο”, όπως καθιερώθηκε να ονομάζεται η Φωκίωνος Νέγρη. Την εποχή αυτή  άρχισαν να κατασκευάζονται και οι πρώτες πολυκατοικίες. Σταδιακά άλλαξε μορφή, συγκέντρωσε την ανώτερη και μεσαία τάξη και εξελίχθηκε σε μια από τις πιο ακριβές περιοχές της Αθήνας.

Τη δεκαετία του ’60 αποτέλεσε έναν από τους πιο δημοφιλείς δρόμους της πόλης, που έγινε διάσημος για τη νυχτερινή ζωή του. Φιλοξένησε για πολλά χρόνια την ελίτ της ελληνικής διανόησης, ενώ αποτέλεσε στέκι καλλιτεχνών και τόπο γυρισμάτων για τις ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.  Ακόμη και σήμερα, η Φωκίωνος Νέγρη αποτελείται από έναν δενδρόφυτο πεζόδρομο κατά μήκος του οποίου υπάρχουν, όπως και τότε, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, μπυραρίες και εστιατόρια  αποτελώντας μια από τις πιο δημοφιλείς γειτονιές της πόλης

Add Comment

Φωκίωνος Νέγρη 31
Τηλέφωνα επικοινωνίας :
Διεύθυνση :